Wielka Brytania jest jednym z nielicznych krajów, którym udało się osiągnąć najniższy wskaźnik palenia tytoniu przez swoich mieszkańców. Pomimo sukcesów, Public Health of England nie zwalnia tempa i idzie o krok dalej, pozostawiając resztę Europy daleko w tyle.

Tym razem Wielka Brytania zwróciła uwagę na osoby przebywające w ośrodkach dla bezdomnych, wśród których statystycznie znajduje się czterokrotnie więcej palaczy niż w innych grupach społecznych. W ramach nowych badań postanowiono wybrać 4 ośrodki w UK, w których przebywający palacze zostali przypisaniu do dwóch grup UC i EC.
Grupa UC otrzymała standardowe porady dotyczące zerwania z nałogiem oraz wsparcie od lokalnej organizacji pomagającej rzucić palenie. Grupa EC natomiast została wyposażona w zestaw startowy do wapowania z 4-tygodniowym zapasem e-płynu.

Zebrane wyniki wskazały, że w obu grupach spadły wskaźniki dotyczące depresji i lęków.
Jednak grupa, która otrzymała zestaw startowy do wapowania, wykazała więcej sukcesów w rzucaniu palenia i rzadziej sięgała po papierosy niż grupa bez zestawu startowego.
Okazuje się, że walka z nałogiem tytoniowym wymaga śmiałych i nowoczesnych rozwiązań, czego właśnie brakuje między innymi w Polsce. Cały czas czekamy z niecierpliwością na dzień, kiedy polskie ministerstwo zdrowia udzieli rekomendacji w sprawie e-papierosów, jako jedną z bardziej skutecznych metod walki z nałogiem tytoniowym.

Więcej na ten temat: https://www.vapingpost.com

STOWARZYSZENIE VAPING
ASSOCIATION POLSKA (VAP)